BREVKASSEN: 15 ÅRS HOVEDPINE – KAN KROPSTERAPI HJÆLPE?

hovedpine

Cathrine har skrevet til mig for at høre om jeg kan hjælpe hende med hendes hovedpine.

Kære Doro.

Jeg har lidt af hovedpine i mange år – ca. 15 år.

Jeg har prøvet diverse behandlinger: fysioterapi, massage, akupunktur m.m. Jeg har gået hos en neurolog siden november sidste år, og hun mener, at jeg har en kombinationshovedpine: spædningshovedpine, migræne og måske samtidig også medicinudløst hovedpine. Jeg har taget smertestillende hver dag de sidste 2 år (panodiler), hvilket jeg for en uge siden er stoppet med.

De sidste 2 år under min kandidat er hovedpinen bare blevet forværret, og er ved at være ret desperat nu, da jeg er træt af at have ondt.

Jeg har ondt stort set hver dag i varierende grader.

Jeg tror ikke jeg lider af migræne som min neurolog siger, og som har foreslået migrænemedicin mod hovedpinen (blodtrykssænkende medicin). Jeg har ikke de typiske kendetegn ved migræne.

Det skal siges, at jeg samtidig har en angst lidelse, som jeg har haft siden jeg var 16 år. Som du kan høre er det en lang sygdomshistorie.
Jeg skriver derfor til dig, da jeg har overvejet om jeg skulle prøve BODY- SDS og se om det ville have en effekt. Har du nogen erfaring med Body- SDS og behandling af hovedpine? Jeg har også overvejet en Osteopat… Jeg har pt. en kupon fra dig på 50 % rabat på en behandling, som skal bookes inden for en måned.

Bedste hilsener
en kvinde med hovedpine

Kære kvinde med hovedpine

Tusind tak for dit spørgsmål. Jeg kan virkelig godt forstå du er desperat og træt af at have ondt!

Jeg har selv i en periode for nogle år siden, da jeg selv var studerende, oplevet hvordan det er at have ondt i hovedet de fleste af ugens dage. Jeg ved hvordan hovedpinen kan lamme, gøre det umuligt at fokusere og fuldstændig dræne al livslyst og overskud.

Der er overraskende mange danskere, der lider af hovedpine – faktisk har mere end hver 3. dansker på et tidspunkt opsøgt deres læge for at få hjælp til at komme af med hovedpinen.

Som kropsterapeut møder jeg også i min klinik rigtig ofte mennesker for hvem hovedpine er en del af det problem, de kommer for at få min hjælp til.
Det er altså et super relevant og jeg er glad for at du giver mig anledning til at tage emnet op som det første i min spritnye brevkasse.

Du skriver, at du har lidt af hovedpine i 15 år og at du har været nødt til at tage smertestillende hver dag i 2 år, så jeg kan jo regne ud, at du har rigtig rigtig ondt og er meget plaget af det. Når jeg tænker på hvordan jeg selv har det og hvor lidt jeg kan overskue, når jeg har ondt i mit hoved, så synes jeg faktisk det er imponerende at du har haft så svær en hovedpine dagligt i 15 år uden at gå helt fra forstanden.

Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig!

Der er desværre ikke to hovedpiner der er ens. Mens en hovedpine fortæller, at personen er dehydreret fortæller en anden måske, at nakken er låst efter en gammel skade. En helt tredje hovedpine kommer måske igen og igen fordi denne person tager uhensigtsmæssigt meget ansvar for andre mennesker og måske har hun “arvet” eller “kopieret” dette mønster fra sine forældre, som måske har overtaget det fra deres forældre uden at tænke synderligt over det.

Grunden til at vi får hovedpine kan godt være enkel, men den kan også være indviklet og kompliceret og kræve at vi tager et kig på vores liv og vores historie – før vi kan slippe af med smerten.

Uden at kende dig bedre, kan jeg selvfølgelig ikke vide hvor din hovedpine kommer fra og hvad der skal til for at den forsvinder, men jeg ønsker virkelig for dig at du skal få det bedre og derfor har jeg samlet min viden og mine erfaringer til dig i dette brev.

Jeg vil opfordre dig til at mærke efter hvilke dele af det jeg skriver, der føles rigtige for dig og håber på den måde at jeg i hvert fald får inspireret dig til at finde en vej ud af smerterne.

Hovedpine er som sagt en m e g e t udbredt lidelse, men det er nærmest umuligt at finde entydig forklaring på hvorfor så mange af os får hovedpine.

Generelt om hovedpine

Du er sikkert fuldstændig klar over at en hovedpine kan udløses af væskemangel eller af at man sidder længe foran computeren eller tv’et og stirrer ind i skærmen. Man kan få hovedpine, hvis man ikke har bevæget sig nok, hvis man spiser dårligt eller har et højt forbrug af vanedannede stoffer som kaffe, cola, tobak og alkohol.
Andre hovedpinefremkaldere er stress, dårlige arbejdsstilinger, uregelmæssige måltider og for lidt søvn. En del kvinder oplever at få ondt i hovedet, når deres hormonbalance forandres fx når menstruationen begynder eller slutter.

Hvis man har hovedpine skal man stille sig følgende spørgsmål:

 • drikker jeg 2-3 liter vand dagligt?
 • får jeg bevæget mig hver dag?
 • husker jeg mit åndedræt?
 • hvad sker der hvis jeg holder mig fra kaffe, sukker, tobak og alkohol i en periode?
 • spiser jeg ellers sund og nærende mad?
 • sover jeg nok?
 • husker jeg at holde pauser mindst en gang i timen, når jeg kigger på en skærm?
 • kan jeg forbedre mine arbejdsstillinger?
 • er jeg stresset?
 • tager jeg eller har jeg taget meget medicin? (og den kommer jeg lige tilbage til nederst i mit svar)

Måske har du allerede forsøgt at leve uden fx kaffe og sukker, du har nok haft ekstra fokus på at drikke nok vand, og du har sikkert også prøvet at bevæge dig mere – måske uden at mærke den store forandring?

Alle disse ting, jeg har nævnt her, er HELT sikkert årsag til mange hovedpiner ude i det danske land, og derfor giver det selvfølgelig mening at teste og prøve sig frem, om der kunne ligge en løsning her.

Men det er altså bare ikke altid så enkelt.

Desværre.

Symptom og årsag

Når du fortæller mig, at du har haft hovedpine i 15 år, tænker jeg, at der er større kræfter på spil end dårlige vaner.

Det kan godt have en effekt at eksperimentere med alle ovenstående spørgsmål, men det vil nok kun lindre på symptomet – altså hovedpinen.

Det vil ikke fjerne årsagen til at du har lidt hver dag igennem så mange år.

Lindring er selvfølgelig fint, men vi skal jo helst have hovedpinen helt væk.

Jeg forestiller mig, at din hovedpine er et symptom på noget i dig, der er uafsluttet, låst fast og i hvert fald ikke er helt på plads.

Og jeg tror det er det der vil hjælpe dig, er at finde årsagen til hovedpinen og få arbejdet med den.

Når du fortæller, at du også har lidt af angst siden du var 16, får jeg faktisk mere lyst til at høre mere om det.

Hvis du kom til behandling hos mig, ville jeg uden tvivl starte med at undersøge, hvad din angst handler om og gå i gang med at løsne din krop, der hvor angsten sidder.

Du har muligvis arbejdet terapeutisk med angsten før, men det er ikke sikkert din krop har fået den hjælp, som den har brug for, til at kunne slippe helt.

Gennemstrømning

I min verden er hovedpinen ofte et symptom på, at der mangler gennemstrømning i kroppen og især i lymfesystemet.

Forestil dig at kroppens lymfesystem som alt vandet i et stort land.

Der er små kilder og vandløb der løber sammen til brede floder, og nogle steder er der store smukke skovsøer. Vandet forsyner hele landet med liv, og det er essentielt for livet i landet at vandet kan komme frem alle steder og at systemet ikke tilstoppes. Stoppes systemet til opstår der grumset og sumpet mosevand, og livet tørrer ud og dør.
På samme måde er det nødvendigt, at der i menneskekroppen er fri passage og gennemstrømning. Gennemstrømning giver sundhed og liv.

Vi skaber gennemstrømning i kroppen, ved at bevæge os, men nogen gange er dele af kroppen så alvorligt stoppet til, at almindelig bevægelse ikke er nok til at åbne sluserne og få det hele til at flyde.

Jeg har masser erfaring med at behandle klienter, der lider af hovedpine. Jeg har set masser eksempler på mennesker som blev smertefri efter en eller flere behandlinger. Hver gang har det være noget forskelligt der skulle til. Men vi har altid fundet vejen ved at skabe gennemstrømning og gå nysgerrigt i gang med at undersøge, de steder hvor kroppen virkede låst.

Nogen gange havde kroppen lukket af i et område fx nakken fordi det menneske tidligere i livet havde stået i en situation, som var for voldsom, til hvad hun kunne magte.
For én var det konflikter mellem hans forældre, og til sidst deres skilsmisse, der havde sat spor. Hun fik hovedpine hver gang hun mærkede, at der var ved at opstå en konflikt. Da vi havde fundet ud af det og talt om at konflikter ikke behøvede ende med råb og skrig og et grimt brud, kunne hun begynde at handle og gå ind i at løse konflikten, når hun mærkede den var på vej. Efter forløbet var hovedpine-anfaldene yderst sjældne, og når de kom, vidste hun, hvad hun skulle gøre.

For en anden kom det til at handle om hendes velmenende kærlige forældre, der med deres ønske om at deres datter skulle klare sig godt, helt ubevidst havde lagt et kæmpe pres på deres barn. Hun havde derfor altid knoklet røven ud af bukserne for at bevise, at hun var deres kærlighed værd. Hun havde, da jeg begyndte at arbejde med hende, voldsom eksamensangst og stillede meget høje krav til sig selv. Da vi fik talt om det og løsnet hendes mave, hvor hun selv mærkede at angsten sad, begyndte hovedpinen at slippe sit tag.

For en helt tredje var det en ulykke, hvor han faldt ned fra et træ og slog ryggen. Smerten og chokket var så stort at han måtte lukke af for kroppen. Da jeg arbejdede med hans nakke stod minder fra minutterne lige efter ulykken, som han før ikke kunne huske, lysende klart for ham og siden da var hovedpinen nærmest væk.

Og så er jeg tilbage ved din angst. Hvorfor opstod den? Hvad kan du fortælle om dig selv og det liv du havde før den opstod og hvad skete der, som kan have udløst angsten?

Kroppen låser som regel for at passe på os, når livet gør ondt eller bliver for meget til at vi kan takle det der sker på en bedre måde.

Når vi ikke ved hvad vi ellers skal gøre.

Det er egentlig meget smart, for nogen gange er vi for små til at reagere anderledes på vores omgivelser eller smerten ved en ulykke er for stor.

Men bagefter er det vigtigt at genskabe gennemstrømningen og få kontakt, for at låsningen i kroppen ikke skal blive permanent.

Nogen gange er det meget tydeligt at der er oplevelser, der skal tales igennem. Andre gange er behandlinge meget fysisk og ord virker overflødige.

Alle gange viser kroppen vejen til det sted, hvor vi har brug for at give slip. For mig er det dét der gør kropsterapi til noget af det smukkeste jeg ved.

Kropsterapeutisk behandling

Du siger du har overvejet om Body-sds vil have en effekt.

Det tror jeg det vil.

Uden at have mødt dig og spurgt mere ind til din hovedpine kan jeg selvfølgelig ikke sige, hvad præcist der skal til for at fjerne netop din hovedpine og måske vigtigst af alt din angst – og jeg vil ikke sidde her og påstå, at jeg ved jeg kan hjælpe dig.

Men jeg tror er der en god chance og jeg vil meget gerne prøve.

Jeg håber mine ord har givet dig en fornemmelse for, hvad din hovedpine er for en størrelse, og hvad en behandling ville indebære.

Hovedpinepiller giver hovedpine

Og så lovede jeg, at jeg lige her til sidst ville runde det med medicinen.

Når du har taget medicin for din hovedpine dagligt i 2 år kan det – som din neurolog også siger – være, at dele af hovedpinen skyldes den medicin, du har taget for at dæmpe din hovedpine.

Det er jo en ret ond cirkel at blive fanget i.

Og en af grundene til at jeg kun anbefaler (og selv bruger) medicin i yderste nødsfælde.

Jeg er ikke modstander af medicin. Når det virkelig er et nødstilfælde, så hurra for at vi har muligheden for at få medicin der virker. Jeg forstår fuldt ud at smerterne kan være så uudholdelige, at man ikke ser anden udvej.

Men medicinen er gift for kroppen på den lange bane. Sådan er det desværre bare.

Det vil sige at du er forgiftet og en del af min behandling vil derfor være udrensning.

Og bare rolig det er ikke et dramatisk kirurgisk indgreb jeg taler om.

Vi skal hjælpe din lever med at klare de affaldsstoffer som medicinen efterlader i din krop, og som lige nu forhindrer din krop i at optage ordentlig næring fra den mad du spiser.
Og vi skal give hele din fordøjelse de bedste forudsætninger for at fungere optimalt, fordi en sund fordøjelse er vejen til sundhed og velvære.

Udrensningen vil jeg skræddersy til dig, men den vil nok komme til at bestå af en kombination af behandling, daglige træningsøvelser, Chlorella, som er et kosttilskud der afgifter kroppen og eventuelt en faste. Læs mere om mulighederne her på min side under Kærlig Udrensning.

doroknudsenJeg håber at mit svar har givet dig en masse at tænke over og en fornemmelse for hvad der er næste skridt for dig i rejsen mod et liv uden hovedpine.

Jeg ønsker dig alt det bedste ♥

De kærligste tanker og ønsker for dig

Doro Knudsen

– Kropsterapeut uddannet hos Body-sds


PS. Du undrer dig måske over hvad der skete med min hovedpine?
Jeg havde hovedpine hver dag, da jeg skrev min bachelor i sociologi. Jeg fandt jeg ud af, at hvis jeg lavede Body-sds træning og især fodøvelserne, når jeg kom hjem med dundrende hovedpine om eftermiddagen, så forsvandt smerterne næsten hver gang.
Den kom igen den næste dag, for der var mange flere ting, min krop havde brug for, men jeg blev ret tændt på at lære mere om Body-sds.
3 uger efter mit bachelor forsvar skiftede jeg spor og startede på Body-sds uddannelsen.
Her lærte jeg en masse om mig selv. Fandt ud af hvem jeg er og hvad jeg har brug for og begyndte at give mig selv det. Og nu har jeg meget sjældent hovedpine.

★ 10 procent af danskerne har, som spørgeren her, hovedpine en eller flere gange om ugen. Hovedpine og migræne er desværre årsag til 20 procent af al sygefravær. I løbet af de sidste 12 år er antallet af hovedpinetilfælde steget med 30 procent.
Så nu spørger jeg dig kære læser: Døjer du også med hovedpine? Har du måske engang haft hovedpine, men fundet ud af hvad du skulle ændre for at den gik væk? 
Jeg vil meget gerne høre fra dig, så grib tastaturet, skriv en kommentar, del dine erfaringer og lad os blive klogere sammen.

Vil du også læse?

1 Comment

 • Reply Hvad er Body-sds? Her får du både det korte og det lange svar ♥ 16. oktober 2020 at 7:29

  […] skulder og knæ. Mange klienter får hjælp til fordøjelsesproblemer, allergi, astma, stress, hovedpine, kroniske infektioner, piskesmæld, museskader, seneskedehindebetændelse, forstuvninger og meget […]

 • Leave a Reply