BREVKASSEN: KAN EN KROPSTERAPEUT HJÆLPE MIG MED VÆGTTAB ?

Forleden fik jeg en mail fra en kvinde som kæmper for at opnå et vægttab. Hun skrev:

Jeg ville sådan ønske, at mit hoved og krop kunne blive enige om, at give slip på den fedt-polstring, som jeg har båret på i mange år. Jeg ønsker inderligt at smide 20 kilo, men taber 2 og tager 2 kilo på. Jeg ville rigtig gerne læse mere om, hvorvidt Body SDS kan løse op for et vægttab. Kan Body SDS evt. frigøre traumer i kroppen, som gør, at man søger “trøst” / dulmeeffekt i mad?”

Denne kvinde deler udfordringer og frustrationer med rigtig mange andre, og derfor skrev jeg til hende og spurgte, om jeg måtte svare hende her på bloggen, så alle kan læse med. Det måtte jeg gerne.

Du kan læse mit svar til hende her:

Kære dig

Du er ikke alene om at kæmpe forgæves for et vægttab

Om at føle dig lidt for tyk.

Om at ville tabe dig.

Om at tabe dig lidt – og så tage det hele på igen.

Jeg tror faktisk de fleste kvinder (og en del mænd) kender det.

Jeg kender det i hvert fald også.

Jeg har også båret rundt på 15-20 kg ekstra fedt og deller, og jeg har knoklet med både løbetræning og yoga og eksperimenteret med alt fra Raw Food og Paleo for at tabe mig – uden nævneværdige resultater.

Den mest udbredte opfattelse af vægttab

Jeg har ligesom rigtig rigtig mange kvinder – og mænd – været slave af den udbredte opfattelse, som slankeindustrien og de mange forskellige kure og kostretninger vi bombarderes af i dag abonnerer på, nemlig at overflødige kilo kommer af to ting; 1) for lidt motion og 2) for meget usund mad.

Det er ganske enkelt  f o r k e r t.

Eller det er i hvert fald langt fra hele sandheden.

Selvfølgelig har vores krop brug for god næringsrig kost, og selvfølgelig har kroppen rigtig godt af at blive bevæget.

Selvfølgelig er det ikke optimalt at sidde stille dagen lang inden døre og spise regnbueis af kartonen og drikke cola.

Men der er altså andre og langt vigtigere forklaringer på hvorfor mange af os i perioder af livet bærer rundt på “overflødige” kilo.

Og der er altså noget andet end kost og motion, der er 1000 gange vigtigere at arbejde med, når det kommer til at slippe af med “ekstra” fedt.

Når du skriver til mig og spørger om en kropsterapeut kan frigøre traumer i kroppen, som får os til at trøstespise, ved jeg, at du allerede er i fuld gang med at bortkaste denne opfattelse, for du har forstået at der er “indvendige” mekanismer med rod i din historie, som gør at kroppen “holder” på fedtet og som kan få dig til at blive ved med at række ud efter bestemte madvarer og gøre det meget svært for selv den mest viljestærke person at holde sig fra bestemte madvarer.

Jeg vil gerne forklare det lidt nærmere.

Hvor kommer fedtet fra?

I min verden er vores fysiske krop en manifestation af vores tanker og følelser.

Kroppen er formet af det liv vi lever og den lagrer ikke fedt ved en tilfældighed.

Og vejen til overvægt går stort set altid igennem smerte, mistrivsel, angst og eller utryghed.

Alle disse følelser stresser kroppen fordi de truer vores eksistens.

Når man er stresset frigiver kroppen en masse stresshormoner.

Det er smart hvis man vi skal flygte fra en løve, fordi det giver os et skud energi så vi kan yde maksimalt, men det er knap så smart når stressen ikke er hurtigt overstået, men derimod varer i en længere periode, fx hvis vi har dårlige forhold på arbejdspladsen, konflikter i parforholdet, sygdom i familien – listen af kilder til langstids-stress er lang.

Langtidsstress giver konstant forhøjede niveauer af hormonet kortisol.

Og det er noget rigtig skidt.

Vægttab er umuligt når du er stresset

Kortisol forhøjer nemlig blodsukkeret og fastholder kroppen i en tilstand hvor den deponerer AL energi som fedt.

Normalt frigives der et hormon fra vores fedtdepoter, når de er fyldte, som fortæller hjernen at vi er mætte.

Det hedder Leptin.

Men når vi har kronisk forhøjet blodsukker på grund af kronisk forhøjet kortisol, bliver appetitcenteret i hjernen ufølsomt overfor leptin og tror hele tiden at der mangler mad.

Fordi hjernen tror at der er hungersnød nedregulerer den fx kroppens produktion af væksthormoner (for at spare energi), hvilket betyder minimal forbrænding.

Og for at gøre ondt værre: Jo mere fedt man har deponeret jo mere østrogen danner man, og det kvindelige kønshormon er kendt for at deponere fedt omkring de klassiske steder; baller, mave, hofter og lår.

I denne situation er det stort set umuligt at tabe sig – med mindre, man går fat om roden til problemet, nemlig kilden til den konstante stresstilstand kroppen er havnet i.

Manglende vægttab er sjældent det eneste symptom

Rigtig ofte er der også hovedpine eller sågar migræne, søvnproblemer og smerter i led.

Og så er der de følelsesmæssige følgevirkninger af at sidde fast i en stress, det kan være depression, lavt selvværd osv.

At bane vejen for et vægttab er altså først og fremmest et følelsesmæssigt oprydnings-arbejde og i virkeligheden også et sjæleligt arbejde.

Og det er et arbejde der vil sætte dig fri på så mange planer at vægttabet blot vil føles som én ud af mange gevinster, når du er færdig.

Gør du dette arbejde, altså kigger dig selv i øjnene, lytter til dine følelser og finder ud af hvad du har brug for for at hele inderst inde, tager det 3-6 måneder før første lag fedt ryger.

Det ryger i de etaper som man psykisk har været igennem og som ligger bag etableringen af den ekstra vægt.

Man må ofte en tur tilbage i de emotionelle tilstande som man flygtede fra, dengang da man begyndte at række ud efter mad der gav mental afstand til det der var følelsesmæssigt svært.

Det er det der gør vægttab tricky og ofte ret svært.

Når man begynder at tage af fedtet bliver man gen-kontronteret med følelserne fra den gang. Og så rækker man ud efter mad (som tidligere) for at komme væk og med mindre man finder nye og bedre måder at håndtere og møde følelserne sidder man fast i en ond cirkel.

Derfor kan det være guld værd at have god støtte fra sin omgangskreds og for eksempel en kropsterapeut uddannet hos Body SDS, der har gået vejen selv og kan hjælpe kroppen med at slippe det den bærer rundt på.

Et liv i balance

En krop der har pakket sig ind i fedt har altså hverken brug for en slankekur eller et løbeprogram.

Den har først og fremmest brug for at du adresserer alle stresskilder, hvad end de kommer fra følelsesmæssige konflikter i fortiden eller nutiden, så din krop kan komme tilbage i sin naturlige balance, hvor den på genial vis konstant fornyer og helbreder sig selv i stedet for at gøre på repeat i gamle mønstre.

Vi må bringe de mønstre, hvor vi ikke er kærlige overfor os selv, til ophør én gang for alle.

Vi må hele de sår vi har fået i situationer, hvor vi har fjernet os fra os selv for at overleve.

Så vi kan vende helt og fuldstændigt hjem til os selv og fra nu af leve i overensstemmelse med det der er vores sandhed.

Men er det overhovedet nødvendigt med et vægttab?

Jeg læste for nylig om en undersøgelse, hvor 3 ud af 4 kvinder havde svaret at de ønskede at tabe sig minimum 5-10 kilo.

Det er godt nok mange kvinder, der ønsker at ændre deres krop.

Det skyldes ikke kun at de fleste går rundt med uforløst stress i systemet og derfor lagrer lidt mere fedt end nødvendigt.
Det skyldes også et medieskabt ideal-billede af en fejlfri, slank kvindekrop med nogle helt bestemte og ofte photoshoppede proportioner.

Derfor, hvis du læser med her, så spørg lige dig selv – og giv dig tid til at mærke efter og få et ærligt svar – om du egentlig behøver at tabe dig, eller om det måske er noget du går og ønsker, fordi du har købt mediernes idealisering af tynde kroppe uden helt naturlige buler, deller og rynker?

Under alle omstændigheder handler det om at finde kærligheden og selv og til kroppen frem og lytte til den fremfor at prøve at forandre den, fordi vi ikke synes den ser ud som vi ønsker.

jeg gentager derfor:

Når kroppen ikke er i balance er det umuligt at tvinge den til noget som helst og da slet ikke til at give slip på kilo’ene.

Omvendt tilgang til vægttab

I stedet for at fokusere på at forsøge at tabe dig vil jeg altid guide enhver der kommer til mig til at fokusere på at skabe balance i din krop og dit liv.

Og dét ved jeg at kropsterapeutiske behandlinger kan hjælpe dig med.

Kombinationen af fysisk behandling, der løsner og frigiver dine led, muskler og bindevæv og skaber gennemstrømning i lymfe -og blodkredsløb og så den terapeutiske samtale, hvor vi finder og arbejder med din historie og dine mentale programmer er et rigtig godt udgangspunkt for det grundige arbejde, der skal til for at skabe balance i din krop.

Når du arbejder med dig selv på denne måde, vil kroppen med tiden slippe gammel stress og finde nye værktøjer til at være livet i overensstemmelse med din egentlige sandhed, som er kærlighed.

Når balancen er genskabt og kroppen luftet ud vil den naturligt lande på sin ideelle vægt.

doroknudsen

Uden at knokle for et vægttab kan man på den måde både give sig selv de bedste forudsætninger for at have det meget bedre fysisk, psykisk og mentalt resten af livet og – hvis det er det rigtige for kroppen – tabe sig de der 5-10-20 kg.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med arbejdet.

Kærlige hilsner Doro
– Kropsterapeut uddannet ved Body SDS

PS. Hvis du gerne vil bombarderes med lækkert materiale, der ligger sig lige i halen af de tanker jeg har luftet her, kan jeg varmt anbefale dig at følge Jette Uhre og blive inspireret hendes tilgang til overspisning og vægttab.

Vil du også læse?

No Comments

Leave a Reply