NEM, SUND OG LÆKKER BANANIS UDEN MÆLK OG SUKKER

is til morgenmad

Vi spiser faktisk bananis til morgenmad herhjemme. Hver dag. Ungerne får det i en skål ved siden af deres morgengrød og de elsker det.

Det er lavet af frosne bananer og tilsat smag fra bær og frugter og selvfølgelig kongen over køkkenet: ingefær.

Når jeg er rigtig mor-smart så knuser jeg vitaminpiller i eller tilføjer lidt chlorella eller bare en masse blad grønt fra haven.

Bliver der en rest laver vi pind-is, som ungerne skynder sig at grave frem fra fryseren, når de kommer hjem fra børnehave.

NU er det snart sommer, og derfor får I lige alle sammen lidt inspiration til at gøre morgenmaden, eller bare desserten, mere sund for kroppen uden at gå ned på mums-faktor.

Isen er som sagt lavet af frosne bananer og det er der mange fordele ved – ud over at det smager fuldstændig fantastisk.

  • Bananer er gode for fordøjelsen fordi de er rige på fiber, som regullerer hastigheden i fordøjelsen og modvirker forstoppelse.
  • De mange fibre betyder også at bananer er gode til at forebygge hjertekar-sygdomme.
  • De mætter også godt og giver dig en stabil følelse af mæthed, der varer et godt stykke tid.
  • Bananer er også rige på kalium, hvilket blandt andet har en dæmpende effekt på for højt blodtryk.
  • Bananer har højt indhold af B6 vitamin, som spiller en vigtig rolle i insulin-produktionen og er med til at producere antistoffer, som bekæmper infektion.
  • Der er også meget C-vitamin i bananer. C-vitamin er en antioxidant, der er vigtig for dit immunforsvar og for kroppens evne til at uskadeliggøre ‘frie radikaler’, der ellers ødelægger kroppen.
  • Bananer indeholder meget jern, som er vigtigt for blodprocenten. Blandt andre gravide, kvinder der menstruerer eller mennesker, der donerer blod kan have ekstra behov for jern.
  • Endelig indeholder bananer også en god portion magnesium, som blandt andet er godt for vores humør og vores søvn.

Man kan selvfølgelig indvende at bananer er fulde af sukker. Det benægter jeg ikke. Men jeg ser det heller ikke som et problem. Vi har brug for sukker (med mindre vi har en ubalance der gør vi ikke kan tåle det). Sukker giver energi. Meget af den mad vi ellers spiser bliver også omdannet til sukker – for det har kroppen brug for. Hvad vi ikke har brug for eller gavn af er raffineret hvidt sukker. Det kan kroppen ikke forstå. Men naturligt forekommende sukker i frugter, bær og fra honning – no worries – det skal vi nyde.

Og nu til sagen:

Grundopskriften på bananis er

3 modne bananer
5 modne nedfrosne bananer

Dertil kommer frugt og andre smagsgivere – kun fantasien sætter grænser.

Det kunne være den enkle med frosne jordbær og ingefær.

Det kunne være den frække med kiwi, chlorella, fintrevet citronskræl og måske lidt mynte.

Det kunne være den eksotiske mango, gurkemeje og ingefær.

Det kunne være voksenudgaven med chokolade og fintrevet appelsinskræl og en lille smule kaffe.

Det nemmeste er at smide det hele i blenderen og give det en ordentlig tur – men isen kan også sagtens laves med en stavblender – så får man også lidt ekstra muskler i overarmen.

Nyd bananisen og solskinnet derude

doroknudsen

Kærlig hilsen Doro



No Comments

Leave a Reply